SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Discussions on Digital TV, Signal Areas, Scheduling and Programs.

Moderators: Gully, peteru

Post Reply
Grumpy_Geoff
Uber Wizard
Posts: 6440
Joined: Thu Mar 05, 2009 22:54
Location: Perth

SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by Grumpy_Geoff » Sun Apr 09, 2017 13:56

SBS VICELAND now also available in HD (in MPEG4)
SBS ONE HD is now in MPEG4

"From Saturday 8 April 2017, SBS VICELAND is available in HD on free-to-air channel 31. SBS has also made upgrades to its SBS HD service available on free-to-air on channel 30"
http://www.sbs.com.au/programs/article/ ... hannels-hd

IanSav
Uber Wizard
Posts: 16845
Joined: Tue May 29, 2007 15:00
Location: Melbourne, Australia

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by IanSav » Sun Apr 09, 2017 14:21

Hi Geoff,

What a shame that both HD channels are incorrectly flagged as SD MPEG streams. :( (I did bring this to SBS Engineering's attention a while ago.)

Regards,
Ian.

prl
Wizard God
Posts: 32304
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by prl » Sun Apr 09, 2017 17:24

Yep. Also seeing VICELAND HD out in the boondocks of the national capital. Just as well that nothing important seems to care much about the serviceref service type field.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

IanSav
Uber Wizard
Posts: 16845
Joined: Tue May 29, 2007 15:00
Location: Melbourne, Australia

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by IanSav » Sun Apr 09, 2017 17:27

Hi Prl,
prl wrote:Yep. Also seeing VICELAND HD out in the boondocks of the national capital. Just as well that nothing important seems to care much about the serviceref service type field.
This breaks ABM in OpenViX. :(

Regards,
Ian.

prl
Wizard God
Posts: 32304
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by prl » Sun Apr 09, 2017 17:40

ABM?
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

IanSav
Uber Wizard
Posts: 16845
Joined: Tue May 29, 2007 15:00
Location: Melbourne, Australia

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by IanSav » Sun Apr 09, 2017 17:57

Hi Prl,
prl wrote:ABM?
Auto Bouquet Maker. It can't see SBS ONE HD or SBS VICELAND HD as HD channels.

Regards,
Ian.

prl
Wizard God
Posts: 32304
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by prl » Sun Apr 09, 2017 20:04

Yes, that might be a problem there.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

IanSav
Uber Wizard
Posts: 16845
Joined: Tue May 29, 2007 15:00
Location: Melbourne, Australia

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by IanSav » Mon Apr 10, 2017 12:04

Hi,

I have E-Mailed my contact at SBS to remind him that the service types for their HD channels are now very incorrect. Let's see what happens.

Regards,
Ian.

User avatar
NoDeity
Master
Posts: 455
Joined: Thu Dec 04, 2008 13:51

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by NoDeity » Mon Apr 10, 2017 12:54

Just so my head doesn't explode here, I'm seeing the new SBS MPEG-4 channels in the "All" bouquet, but the T4 is incapable of moving them to my "Favourites" bouquet. Or am I doing something fundamentally wrong?
Wiz V2
65" Samsung
Logitech Harmony Elite
Denon sound system
Duct Tape & Fencing Wire

IanSav
Uber Wizard
Posts: 16845
Joined: Tue May 29, 2007 15:00
Location: Melbourne, Australia

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by IanSav » Mon Apr 10, 2017 12:54

Hi,

I have heard back from SBS and the issue should be corrected today.

Regards,
Ian.

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 11683
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by MrQuade » Mon Apr 10, 2017 13:29

NoDeity wrote:Just so my head doesn't explode here, I'm seeing the new SBS MPEG-4 channels in the "All" bouquet, but the T4 is incapable of moving them to my "Favourites" bouquet. Or am I doing something fundamentally wrong?
You just have to highlight the service and choose MENU->7, then select a destination, to copy it to your Favourites bouquet.

If that isn't working, then something else is going wrong with your T4.
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
Ubiquiti UniFi Managed LAN/WLAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U Internet
Pixel 4,5&6, iPad 3 Mobile Devices

prl
Wizard God
Posts: 32304
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by prl » Mon Apr 10, 2017 13:51

MrQuade wrote:
NoDeity wrote:Just so my head doesn't explode here, I'm seeing the new SBS MPEG-4 channels in the "All" bouquet, but the T4 is incapable of moving them to my "Favourites" bouquet. Or am I doing something fundamentally wrong?
You just have to highlight the service and choose MENU->7, then select a destination, to copy it to your Favourites bouquet.

If that isn't working, then something else is going wrong with your T4.
And to clarify, that copies the service to the destination bouquet, it doesn't move it. The original stays in the original bouquet.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

User avatar
NoDeity
Master
Posts: 455
Joined: Thu Dec 04, 2008 13:51

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by NoDeity » Mon Apr 10, 2017 16:14

prl wrote:
MrQuade wrote:
NoDeity wrote:Just so my head doesn't explode here, I'm seeing the new SBS MPEG-4 channels in the "All" bouquet, but the T4 is incapable of moving them to my "Favourites" bouquet. Or am I doing something fundamentally wrong?
You just have to highlight the service and choose MENU->7, then select a destination, to copy it to your Favourites bouquet.

If that isn't working, then something else is going wrong with your T4.
And to clarify, that copies the service to the destination bouquet, it doesn't move it. The original stays in the original bouquet.
I was doing it the same as all the other channels I transferred to my Favourites menu. I'm going to rescan and do a fresh transfer, pretty sure that will fix it - I hope_ :) Thanks
Wiz V2
65" Samsung
Logitech Harmony Elite
Denon sound system
Duct Tape & Fencing Wire

prl
Wizard God
Posts: 32304
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by prl » Mon Apr 10, 2017 16:55

IanSav wrote:Hi,

I have heard back from SBS and the issue should be corrected today.

Regards,
Ian.
I'll try scanning again tomorrow. Thanks for your efforts.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

User avatar
arthurbach4
Master
Posts: 183
Joined: Sun Dec 02, 2007 15:38

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by arthurbach4 » Mon Apr 10, 2017 16:59

If I just wish to scan for this new channel what channel parameters do I put into for a partial scan?

I put in 31 to 31 but that was too easy apparently!

IanSav
Uber Wizard
Posts: 16845
Joined: Tue May 29, 2007 15:00
Location: Melbourne, Australia

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by IanSav » Mon Apr 10, 2017 17:03

Hi Pete,

It depends on where you are located. In Melbourne, for example, you need to scan VHF-7 to get SBS. (It used to be on UHF-28 but moved in the big analogue turn off.)

Regards,
Ian.

prl
Wizard God
Posts: 32304
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by prl » Mon Apr 10, 2017 17:17

arthurbach4 wrote:If I just wish to scan for this new channel what channel parameters do I put into for a partial scan?

I put in 31 to 31 but that was too easy apparently!
31 is the digital logical channel number. You need to use the broadcast channel number. What that is will depend on your location.

Here are the locations and channels for SBS that the location scan knows about:

Code: Select all

Sydney
    SBS7  Gore Hill
    SBS32 Kings Cross, Manly
Melbourne
    SBS7  Mount Dandenong
    SBS34 Mount Gordon, Mount Victoria, Selby, Upwey
    SBS40 Arthurs Seat, Ferntree Gully, Melbourne CBD, South Yarra
Brisbane
    SBS7  Mount Coot-tha
Perth
    SBS7  Bickley
    SBS40 Bedfordale
Adelaide
    SBS7  Crafers
    SBS34 Adelaide, Elizabeth Downs, Newland Hill
Gold Coast
    SBS40 Mount Tamborine
    SBS49 Currumbin
Newcastle
    SBS38 Charlestown, Cooks Hill, Mt Sugarloaf
Canberra
    SBS7  Black Mountain
    SBS35 Banks
    SBS45 Mt Taylor, Tuggeranong Hill
Sunshine Coast
    SBS35 Bald Knob
    SBS40 Dulong, Tewantin
    SBS50 Bald Knob
Wollongong
    SBS39 Knights Hill
    SBS44 Brokers Nose
Hobart
    SBS6  Mt Wellington
    SBS35 Acton
    SBS42 White Rock Point
    SBS46 Risdon
Geelong
    SBS50 Highton
Townsville
    SBS37 Mount Stuart
    SBS51 Stuart, Yarrawonga
Cairns
    SBS7  Mt Bellenden Ker
    SBS34 Saddle Mountain
    SBS45 Mt Yarrabah
    SBS47 Green Hill
Darwin
    SBS29 Shoal Bay
Toowoomba
    SBS46 Toowoomba
The number in the SBSNN is the channel number to use.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

Grumpy_Geoff
Uber Wizard
Posts: 6440
Joined: Thu Mar 05, 2009 22:54
Location: Perth

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by Grumpy_Geoff » Mon Apr 10, 2017 17:20

arthurbach4 wrote:If I just wish to scan for this new channel what channel parameters do I put into for a partial scan?

I put in 31 to 31 but that was too easy apparently!
RF channel 7, same as you did in this post - http://www.beyonwiz.com.au/forum/viewto ... 76#p102576

User avatar
arthurbach4
Master
Posts: 183
Joined: Sun Dec 02, 2007 15:38

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by arthurbach4 » Mon Apr 10, 2017 17:56

Got it.

Thanks everyone.

IanSav
Uber Wizard
Posts: 16845
Joined: Tue May 29, 2007 15:00
Location: Melbourne, Australia

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by IanSav » Tue Apr 11, 2017 15:47

Hi All,

SBS ONE HD and SBS VICELAND HD have now had their service types updated. They are both service type 25 (0x19) H.264 HD.

Regards,
Ian.

prl
Wizard God
Posts: 32304
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by prl » Tue Apr 11, 2017 16:00

IanSav wrote:... SBS ONE HD and SBS VICELAND HD have now had their service types updated. They are both service type 25 (0x19) H.264 HD.
...
Yep. I checked that here in Canberra today and it's looking good. All the other Canberra SBS services are MPEG2 and have the correct service type, 1.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

Grumpy_Geoff
Uber Wizard
Posts: 6440
Joined: Thu Mar 05, 2009 22:54
Location: Perth

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by Grumpy_Geoff » Tue Apr 11, 2017 16:08

prl wrote:
IanSav wrote:... SBS ONE HD and SBS VICELAND HD have now had their service types updated. They are both service type 25 (0x19) H.264 HD.
...
Yep. I checked that here in Canberra today and it's looking good. All the other Canberra SBS services are MPEG2 and have the correct service type, 1.
Yep, same same in Perth when I rescanned SBS just prior to 10am this morning.

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 11683
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by MrQuade » Tue Apr 11, 2017 16:19

Probably worth re-submitting the locations scans in prl's location scan thread so that the info is as accurate as possible.
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
Ubiquiti UniFi Managed LAN/WLAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U Internet
Pixel 4,5&6, iPad 3 Mobile Devices

stevebow
Master
Posts: 448
Joined: Thu Sep 03, 2015 11:21
Location: Sydney

Re: SBS VICELAND now also in HD (MPEG4)

Post by stevebow » Fri Apr 14, 2017 14:46

Confirming, just rescanned SBS here in Sydney and both HD services now report as 0x19.

Post Reply

Return to “Digital TV”